Mindful Moederen met Muziek

Afgelopen week woonde ik op de muziekschool in Amsterdam-Zuidoost een boeiende workshop bij. Thema was kindgericht en gedifferentieerd werken binnen het muziekonderwijs.  Als viooldocente voor het Leerorkest werk ik wekelijks met groepen kinderen op twee basisscholen en een middelbare school. Daarbij kom ik grote verschillen in speelvaardigheid tegen. Ook aanleg, concentratie, doorzettingsvermogen, motoriek, culturele achtergrond lopen uiteen. Kortom ieder kind is en leert anders. Zie dat maar te combineren in een groepsles viool van een uur. Ik kan je verzekeren dat dat niet altijd meevalt. Door opmerkzaam te zijn, te weten waar ieder kind staat, wat hij/zij al kan of juist nog te ontdekken heeft, kan ik inspelen op ieders behoefte. Ik realiseerde me opeens dat mindfulness ook bij het lesgeven om de hoek komt kijken! Toen ik uit nieuwsgierigheid mindful opzocht in het woordenboek, kwam ik inderdaad opmerkzaam, naast gedachtig en indachtig, als een van de omschrijvingen tegen.  Ik vertaal het naar er zijn, open voor en bewust van wat er is, in en om je heen.

Als moeder wil je er zijn voor je kind, open en opmerkzaam voor alle signalen die het afgeeft. Je eigen behoeftes niet te vergeten! Een hoop ballen om in de lucht te houden dus. Zelf moeder van drie kinderen weet ik er alles vanaf. Soms ben ik hartstikke moe maar dan ga ik toch op dinsdagavond zingen met mijn koorvriendinnen en daarna voel ik me herboren.  Keer op keer ervaar ik zelf de kracht, zo je wilt magie van muziek. Muziek verbindt en helpt je om er helemaal te zijn in het moment. Er is gewoon niets anders dan de muziek op dat moment. Alle gedachtes tijdens het zingen of bespelen van een instrument verdwijnen als sneeuw voor de zon. Deze momenten kun je voor jezelf en ook voor jou en je kind creëren. Samen liedjes zingen of in eerste instantie, afhankelijk van de leeftijd, voor je kind liedjes zingen is puur contact. En daar gaat het om. Je kind voelt dat. En jij ook!

In onderzoeksland is bovendien een groeiend inzicht dat iedereen een bijzonder, aangeboren talent voor muziek heeft. Hoe deze muzikaliteit zich na de geboorte ontwikkelt is mede afhankelijk van de cultuur waarin een kind opgroeit. Wordt er in een bepaalde cultuur veel gezongen en gedanst in onregelmatige maatsoorten (denk hierbij bijvoorbeeld aan muziek uit de Balkan) dan zal een kind als het een jaar of zeven is, dit sterk ontwikkeld hebben en makkelijk verschuivingen, die niet in het ritme thuishoren, kunnen achterhalen. Daarentegen zal het kind als het niet ook vertrouwd is geraakt met onze Westeuropese vierkwarts- en driekwartsmaten (om er even een paar technische termen tegenaan te gooien) uiteindelijk de gevoeligheid voor onregelmatigheden in deze maatsoorten verliezen. Dit is niet alleen bij ritme het geval maar ook op melodisch vlak. Hoe breder het muzikale aanbod dus des te breder ontwikkelt het kind zich op muzikaal gebied. Dit komt ook de taalontwikkeling ten goede.

In zijn boek ‘Iedereen is muzikaal’ beschrijft Henkjan Honing hoe uit onderzoek met baby’s is gebleken dat zij enorm gevoelig zijn voor de zogenaamde ‘brabbelmuziek’  (doebi doebi doe, da da da, mamam ma etc) die volwassenen veelvuldig met hen spreken. Baby’s zijn in staat om zeer specifieke emotionele informatie te filteren uit dit muziektaaltje van ouders naar aanleiding van de toonhoogte, de toonwendingen, het ritme en de timing die gebruikt wordt. De woorden die gebruikt worden zijn van ondergeschikt belang, ook in de ‘echte’ gesprekjes samen. Aangezien baby’s de laatste drie maanden van de zwangerschap al goed kunnen horen, is het eigenlijk niet zo verwonderlijk dat baby’s deze ‘klinkende’ emoties eerder onderscheiden dan emoties in gezichtsuitdrukkingen. Tot 9 maanden is dit de taal waar baby’s het meest in geïnteresseerd zijn. Ik vind het zelf altijd prachtig om op deze manier echt contact te maken met baby’s en te ervaren dat ze gaan meepraten. Creëer regelmatig een moment voor deze gesprekjes met je kind of het samen zingen van een liedje en geniet!

Ik ben reuze benieuwd naar jullie (muzikale) ervaringen en reacties.

Ter inspiratie:

http://www.mariannebusser-ronschroder.info/liedjes/

En een Lenteliedje:

Ik geef een heel mooi bloemetje

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>